Dragilor, vreau sa incepem saptamana cu cateva detalii care pot face diferenta atunci cand alegem un suc sau o gustare pentru noi sau pentru copilul nostru! Este importanta o alimentatie sanatoasa iar pentru asta nu ne ramane decat sa ne informam pentru ca aceste informatii exista, trebuie doar sa le parcurgem!
Care este diferenţa dintre suc şi mousse? Se adaugă zahăr în suc? De ce au aceste
produse un termen de valabilitate atât de mare? Când şi ce fel de suc ar trebui să
alegem? Sunt făcute mousse-urile din fructe şi legume naturale? Acestea sunt
doar câteva dintre întrebările pe care şi le pun românii preocupaţi de un stil
de viaţă sănătos. Conform unui studiu realizat de Institutul Millward Brown,
românii întâmpină dificultăţi în citirea compoziţiei de pe etichetele
sucurilor.
Studiul arată că locuitorii
României sunt de părere că sucurile şi mousse-urile conţin conservanţi,
coloranţi, arome artificiale şi adaos de zahăr.
Majoritatea (79,4%) crede că în sucuri se găseşte adaos de zahăr şi alţi
îndulcitori, în timp ce un procent de 82,1% consideră că pentru a face sucuri sunt
folosiţi conservanţi. 51,5% dintre români cred că mousse-urile conţin zahăr,
49,8% sunt de părere că în ele se regăsesc conservanţi şi îndulcitori, iar
46,5% spun că în sucuri sunt arome artificiale.
94,4%
dintre respondenţi cred că numai sucurile proaspăt stoarse sunt naturale.
Opinia unei pătrimi dintre respondenţi (23,9%) este că sucurile pasteurizate
pot fi, de asemenea, naturale. Iar o şeptime (14,3%) consideră că nectarul şi
sucurile din concentrat sunt naturale, potrivit sondajului. 42,5% din
locuitorii ţării cred că mousse-urile se fac numai din ingrediente naturale.
“Cei
mai mulţi
oameni cred că produsele naturale conţin conservanţi, coloranţi sau alţi
aditivi care ar putea influenţa culoarea sau consistenţa. Mulţi consumatori nu ştiu că, în
conformitate cu directiva UE, nu se pot adăuga conservanţi, coloranţi, arome
artificiale, zahăr sau alţi îndulcitori în sucurile 100%. Nu este permis, de
asemenea, să se adauge zahăr nici în sucurile de fructe
sau de roşii. Este interzisă adăugarea acestor ingrediente în sucurile care se
regăsesc în cutii de carton, în sticle sau în recipiente de plastic. Culoarea,
gustul şi mirosul sucurilor trebuie să fie exact aceleaşi cu al fructelor din
care este produs sucul.”- declară nutriÅ£ionistul Damian
Şerban într-o discuţie despre miturile din alimentație.
Perioada mai lungă de valabilitate
a unui suc nu depinde de conservanţi, ci este un rezultat al pasteurizării sau al
unui tratament termic din timpul procesului de producÅ£ie. “Conform legii, conservanÅ£ii nu pot fi adăugaÅ£i la sucurile naturale
ambalate în cutii de carton şi sticle. Pasteurizarea distruge microorganismele şi
enzimele responsabile pentru deteriorarea produsului. Sticlele ermetic sigilate
protejează împotriva unei poluări secundare.” – afirmă Åžerban Damian. Mai
mult, pasteurizarea este un proces de tratare naturală a sucului, care este
similar cu cel pe care toată lumea îl foloseşte acasă atunci când pregăteşte dulceaţa
pentru iarnă. Datorită procesului scurt şi a tehnologiei moderne de
pasteurizare, nu sunt distruşi nutrienţii necesari şi vitaminele care se
regăsesc în sucuri şi mousse-uri.
Potrivit nutriţionistului
Damian Şerban, sucurile pot fi o gustare perfectă chiar şi pentru cei care sunt
la dietă. Sucurile 100% şi mousse-urile conţin zahăr natural din fructe şi nu
adăugat. Prin urmare, valoarea calorică a acestora este similară cu cea a
fructelor ÅŸi legumelor din care sunt făcute. “De exemplu, 100 de grame de portocale are 45 kcal, iar 100 ml de suc
de portocale are, de asemenea, aproape 45 kcal. Valoarea nutritivă a altor
sucuri este, de obicei, între 40 ÅŸi 50 de calorii.” – afirmă Åžerban Damian.
Eu iubesc sucurile de fructe, oare cine nu le iubeste?!
Voi consumati sucuri stoarse proaspat acasa sau va bazati pe cele din comert? As fi curioasa sa aflu si parerea voastra!
KISSES!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu