Anemia prin carență de fier

 

anemie


Stare constantă de oboseală, somnolență, paloare? Cauza ar putea fi deficitul de fier, unul dintre microelementele esențiale pentru buna funcționare a organismului uman. Să aflăm cum putem deveni mai puternici cu ajutorul fierului!

Fierul este unul dintre cele mai importante microelemente ale organismului, fiind o componentă a hemoglobinei. Trei pătrimi din acest element se află în eritrocite, responsabile de preluarea oxigenului din plămâni și transportul acestuia către celulele organismului.

Fierul participă și la sinteza ADN-ului, intră în alcătuirea numeroaselor enzime și proteine implicate în metabolism, spre exemplu, ajută la metabolismul colesterolului. De asemenea, ajută sistemul imunitar în lupta cu infecțiile. Nu este de mirare că deficitul de fier are un impact crucial asupra funcționării întregului organism.


feroptim


Cum apare deficitul de fier?

Deficitul de fier este, adesea, o consecință a unui regim alimentar necorespunzător. Persoanele expuse sunt cele care urmează un regim vegetarian drastic, diete restrictive sau care consumă alimente foarte procesate. Inclusiv persoanele care practică sport intens pot avea deficit de fier. 

Deficitul de fier apare și în cazul unei pierderi importante de sânge, în special la femeile cu menstruație abundentă, la persoanele care suferă de hemoragie gastrointestinală (ulcer), la persoanele cu tulburări de coagulare și mai rar, ca urmare a unor leziuni sau după operații chirurgicale. 

Din cauza deficitului de fier, ne putem aștepta și la apariția anemiei.

Unul dintre primele semne ale cantității insuficiente de fier este aspectul exterior - tenul și mucoasele devin palide, unghiile devin subțiri și casante. Părul se subțiază, devine mai fragil și poate cădea în exces, iar buzele se crapă și se usucă colțurile gurii.

Ulterior, apare oboseala constantă și nejustificată, somnolența și apatia. La acestea se adaugă scăderea capacității de concentrare, a capacității intelectuale, stări de amețeală și migrene. Organismul este mai predispus la infecții și răceli, aceasta fiind o consecință a scăderii imunității. Pot apărea și tulburări de circulație sangvină și aritmii.

Pentru diagnosticarea anemiei este suficient să faceți o analiză de sânge de bază, hemograma. Dacă apariția anemiei este pusă pe seama deficitului de fier, probabil că va trebui controlat nivelul de fier din sânge.

Necesarul de fier variază și depinde, în mare măsură, de vârstă și sex, dar și de alte circumstanțe precum sarcină, probleme de sănătate, etc. Deși o dietă adecvată poate asigura, de obicei, o cantitate suficientă de fier, uneori este necesar să suplimentăm cu ajutorul unor produse speciale ce au în compoziția lor acest microelement important. 


Ce poate ajuta absorbția fierului?

Pentru a îmbunătăți absorbția fierului, este de preferat să fie administrat alături de produse bogate în vitamina C. În prezența acestei vitamine, absorbția fierului poate crește de câteva ori. 

Pentru a reduce riscurile producerii de efecte negative ca urmare a deficitului de fier sau pentru a restabili nivelul normal al acestuia în organism, este recomandată administrarea produselor pe bază de fier disponibile în farmacii. 


Feroptim, sub formă de plicuri sau capsule, are o compoziție complexă pe bază de vitamina C, fier și acid folic. Feroptim contribuie la formarea normală a globulelor roșii și a hemoglobinei, ajută la absorbția fierului în organism și menține funcționarea normală a sistemului imunitar.


Pentru mai multe informații, accesați www.feroptim.ro. 

CONVERSATION

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu