Sărbători
de iarnă tradiționale înseamnă sărbători cu masa plină. Cu toții, oriunde ne-ar
fi purtat drumurile lumii, ne amintim cu drag de bucatele de acasă și, tot așa,
atunci când ajungem într-un loc începem să ne simțim acolo cu adevărat acasă
numai atunci când prindem drag de bucatele acestuia. Așa că, iubiți călători
gurmanzi, iată cu ce vă răsfață mesele bogate prin Covasna - de sărbători sau chiar și în
afara perioadelor de sărbători!
Supă
Dacă
vrei să știi ce înseamnă cu adevărat magia supei de pui, ai venit în locul
potrivit! Se zice că ajută la sănătate și vigoare, iar noi vă spunem sigur că
ajută la răsfăț. Supa de pui din Covasna
se pregătește cu tăiței ori cu găluște.
Iată și rețeta, pentru care aveți
nevoie de un pui - cel mai bun este desigur un pui de casă - de
1,5 kg, 3
morcovi, 3 pătrunjel, 3, cartofi, 1 roșie, 1 țelină 1 ceapă roșie, sare și
piper. Carnea de pui se curăță și se lasă să se odihnească 1/2 oră, timp în
care se pregătesc și legumele. Se curăță și se toacă morcovii, pătrunjelul,
țelina, cartofii și roșia.
Carnea
și ceapa se pun într-o oală de 5 litri, până când totul este acoperit de apă
(aprox. 3-4 l). Mai întâi se lasă să dea în clocot la foc iute, apoi se reduce
focul, după care se pune și sarea și piperul. Se îndepărtează spuma formată
deasupra. Când a fiert carnea, se adaugă legumele tocate. Se fierb împreună
până ce se înmoaie legumele, iar dacă este nevoie se mai adaugă și alte
condimente.
Tăițeii se fierb separat în apă cu
sare, apoi se scurg și se servesc cu supa.
Felul principal: tradiționalul
gulaș
Ingredientele
pentru 4 porții de gulaș secuiesc sunt următoarele: 100 g untură, 100 g
ceapă roșie, 10 g boia de ardei, 700 g carne de porc, chimen măcinat, sare,
usturoi, 1 kg de varză murată, 350 g smântână și 30 g făină.
După
curățare, ceapa roșie se toacă mărunt, apoi se călește încet în untura
încălzită, până devine sticloasă. Se ia cratița de pe foc, se adaugă boia de
ardei și se amestecă. Carnea de porc se taie în cubulețe de mărime medie și se
adaugă la ceapă, după care se gătește până se înmoaie, amestecând din când în
când și adaugând apă după cum este necesar. Se condimentează cu sarea,
chimenul, usturoiul zdrobit și eventual cu piperul negru.
Dacă
varza este foarte sărată, se spală cu apă rece, apoi se toacă și se adaugă în
tocană. Se toarnă apă cât să o acopere, după care se acoperă vasul cu un capac
și se fierbe până când este gata.
Smântâna se amestecă cu făina,
apoi se adaugă 2 linguri din sucul de gulaș, se amestecă bine și se adaugă în
varză, amestecând continuu. Se mai lasă să fiarbă încă câteva minute. Se
potrivește de condimente, dacă este necesar.
Desert - Beigli cu mac
Pentru
aluat, aveți nevoie de următoarele: 850 g făină, 320 g unt, 30 g drojdie, 45 g
zahăr, un vârf de cuțit de sare și 3 gălbenușuri de ou, iar pentru umplutura de
mac: 300 g mac măcinat, 250 g zahăr pudră, 70 g stafide, 1 plic de zahăr
vanilat, 25 ml lapte, sare, 1 lingură de coajă de lămâie rasă și 3 cuișoare
zdrobite.
Se
amestecă făina cu untul. Se dizolvă drojdia cu zahărul într-un 100 ml de lapte,
iar după cinci minute se adaugă în făina cu unt. Se adaugă toate componentele aluatului și se
amestecă bine. Când este gata aluatul, se presară peste el făină și se acoperă
cu un prosop textil. Se lasă să crească până își dublează volumul. Între timp
se pregătește umplutura de mac, pentru care se amestecă îm lapte macul,
zahărul, stafidele și toate mirodeniile; se lasă să fiarbă, apoi să se
răcească. După ce a crescut aluatul, se împarte în patru porții, din care se
întind cu sucitorul foi subțiri. Pe aceste foi se repartizează umplutura de mac
și se rulează strâns. Cele patru rulouri obținute se așază pe o tavă de copt,
la 3 cm distanță unele de altele. Se ung cu albuș pe deasupra și se lasă la
odihnit o jumătate de oră. Apoi se coc în cuptorul încins până se rumenesc
frumos. Se lasă să se răcească și se taie felii.
Hai în Covasna și bucură-te de mâncare bună și oameni primitori!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu