Printre cele mai tentante oferte ale târgurilor de Crăciun din țară și din toată lumea se află calendarele de Advent și mai ales turta dulce! Cine nu redevine într-o clipă copil numărând zilele de așteptare până la Crăciun și mai ales descoperind cele mai frumoase și mai gustoase surprize de turtă dulce? Vă invităm în atelierul lui Moș Crăciun, pentru a afla mai multe despre aceste tradiții!
Advent
Dacă ortodocșii își impun o perioadă de 40 de zile de post și reculegere înainte de Crăciun, tradiția catolică a perioadei dinaintea Crăciunului, așa-numitul Advent, pune accentul pe lumină și devine din ce în ce mai populară în întreaga lume.
Ideea de a celebra cu lumină, fast și bucurie perioada dinainte de Crăciun - care este nașterea sau venirea lui Dumnezeu (adventus Domini) - este străveche în biserica catolică - ea a fost îmbrățișată și de protestanți. Pregătirile pentru venirea Domnului încep, conform acestei tradiții, cu patru săptămâni înainte de Crăciun. Se numără duminicile dinainte de Crăciun și a patra este declarată începutul Adventului - anul acesta Adventul a început pe 27 noiembrie!
În prima duminică de Advent se aprinde prima dintre cele patru lumânări mari care ornează coronița de Advent, urmând ca în fiecare din duminicile care urmează să fie aprinsă câte una din lumânările rămase. Cele 4 lumânări simbolizează atât cele patru duminici de Advent, cât și patru din cele mai importante virtuți creștine: credința, speranța, bucuria și iubirea.
Și la noi în țară, la Sfântu Gheorghe, a intrat în tradiție pregătirea pentru Crăciun, care începe cu aprinderea primei lumânări de pe coroana de Advent. În Piața Centrală a orașului, în fiecare an este amenajată o coroană uriașă. Aici, an după an, toți cei care doresc să participe la sărbătoarea comună de Advent sunt așteptați cu ceai fierbinte și turtă dulce. În această perioadă de așteptare a Crăciunului, pe Scena de Piatră din centrul orașului, vizitatorii sunt întâmpinați cu spectacole de muzică și poezii, coruri, spectacole festive și ceremonia de binecuvântare a coroanei de Advent.
Turtă dulce, o tradiție nepieritoare
Gustată cu plăcere de toți creștinii, turta dulce face de mult parte din arsenalul cel mai gustat al Crăciunului, peste tot în Europa. Străvechile burguri aveau toate propria tradiție a fabricării turtei dulci de Advent, unele chiar aveau propriile rețete secrete, în care un rol important îl jucau deopotrivă aluatul și mirodeniile sale, dar și formele pline de fantezie.
Se înțelege că burgurile transilvane nu fac excepție - așa se face că în ținutul Covasnei, în apropiere de Sfântu Gheorghe puteți vizita atelierul meșterului Szántó József, care provine dintr-o familie care de câteva generații prepară turtă dulce tradițională.
Bunătățile se prepară aici după o rețetă din 1880, cu ingrediente cât mai naturale și cu multă pasiune.
„Aluatul conține făină, miere, scorțișoară, cuișoare și anason, pe care le măcinăm noi înșine. Nu punem drojdie, ci bicarbonat. Mierea o luăm de la producători din județele Covasna și Harghita, care țin stupii în grădină, la umbra din marginea pădurii. Lăsăm o zi să se odihnească aluatul, apoi îl sucim și tăiem cu forme - cea mai veche pe care o avem este căluțul, este chiar din 1800. Practicăm formele pe care le-am moștenit de la bunici, dar facem și forme noi, ca mașina sau pisica, forme pe care copii le iubesc, acestea fiind decorate într-un stil mai modern. Acum avem peste 30 de forme: cele mai iubite sunt inimioara, calul, casa, păpușa (fetița). După ce am tăiat formele, ardem focul în cuptor o oră sau o oră și jumătate ca să îl încingem, apoi dăm jarul la o parte. Facem proba cu o turtă - dacă e prea fierbinte reglăm temperatura spălând cuptorul cu apă. Turtele se coc la cuptor fix 7 minute, apoi se scot, pentru că se ard foarte repede. O zi ne ocupăm numai cu coacerea, toată familia. Apoi a doua zi colorăm cu colorant alimentar - pentru fiecare culoare așteptăm cam o zi să se usuce și în final scriem cu pastă de zahăr. Am învățat meșteșugul de la mama, din pură pasiune - așa cum învață și fetița mea.“ spune meșterul.
Desigur, de Crăciun, majoritatea turtelor dulci sunt “îmbrăcate” în spiritul sărbătorilor, dominantă fiind culoare roșie și formele specifice acestei sărbători, brad, îngeraș, etc.
Veniți în Covasna, ca să participați din plin la magia Adventului și Crăciunului!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu