Iubești frigul? Vrei să slăbești, dar nu ești dispus/ă să urmezi o dietă? Există o cale alternativă: crioterapia. Mai exact, este vorba despre modul în care poți utiliza frigul pentru a-ți atinge obiectivele și forma mult dorită.
De fapt, atunci când îți propui să pierzi în greutate, probabil cauți întotdeauna o scurtătură, cel mai simplu și mai rapid mod de a-ți atinge obiectivul în cel mai scurt timp posibil. Acest lucru înseamnă aproape întotdeauna că rezultatele întârzie să apară sau cel puțin nu sunt cele la care te aștepți. Însă, lucrurile sunt într-o continuă evoluție, se întâmplă, astfel că, în prezent, pe lângă obiceiurile sănătoase și un stil de viață echilibrat, există această metodă care poate fi utilizată pentru pierderea în greutate.
Pe ce mizează crioterapia? Această procedură se bazează pe un principiu științific dovedit: corpul arde grăsimea mai repede la temperaturi scăzute, deoarece trebuie să se încălzească (să crească temperatura de bază) și, prin urmare, metabolismul funcționează mai repede.
Concret, ce este crioterapia?
„Crioterapia, numită și terapie criogenică, este o terapie utilizată în diferite medii medicale pentru tratamentul diferitelor patologii, prin expunerea organismului la frig, ca tehnică terapeutică cu proprietăți antiinflamatorii, analgezice, de ameliorare a durerii, antimetabolice. Crioterapia folosește o metodă complet naturală bazată pe înghețarea zonei afectate: temperaturile scăzute sunt atinse prin utilizare unui gaz lichid, cum ar fi azotul. Leziunea este apoi <distrusă> de frig, deoarece celulele înghețate nu supraviețuiesc dezghețării.”, aflăm de la medicul balneolog Fülöp Nagy Jeremiás Cristina - Ensana Health Spa Hotels Sovata.
Cum funcționează crioterapia?
Crioterapia (un fel de saună înghețată) se face prin introducerea corpului (doar gâtul și capul rămân afară) într-o capsulă. Acest tratament, numit Crioterapia Întregului Corp (WBC), constă în expunerea întregului corp la temperaturi foarte scăzute (-130°/-160°/-180°) pentru o durată de cel mult 3 minute și sub supraveghere medicală strictă. Rezultatul este surprinzător: în acest timp se pot arde între 500 și 800 de calorii.
De asemenea, există ședințele de crioterapie sistemică, care se desfășoară în interiorul așa-numitei criocamere sau „cabină rece": după o oprire de aproximativ un minut într-o cameră la -60 °C, pacientul va trece într-o altă cameră, unde frigul devine și mai intens și temperatura poate ajunge până la -160 °C conform indicațiilor clinice.
Criocamera este un mediu caracterizat printr-o atmosferă extrem de uscată și rece, obținută prin evaporare și utilizarea azotului lichid.
„Așa cum am menționat, secretul eficacității crioterapiei constă în mecanismul său. Când corpul este răcit rapid, se produce o schimbare semnificativă a temperaturii. Acest lucru face ca receptorii din pielea noastră să trimită un semnal hipotalamusului, anunțându-l că activează răspunsurile fiziologice, pentru a contracara acțiunea frigului și pentru a apăra corpul.”, punctează medicul balneolog.
Efectele? Prima reacție este o vasoconstricție puternică, în care sângele circulă de la extremitățile corpului la organele vitale pentru a le oxigena în mod corespunzător. Curând după aceea, organismul trece la eliberarea serotoninei și a hormonului adrenocorticotropic (ACTH), care inhibă durerea și inflamația.
Când tratamentul se termină și temperatura corpului revine la normal, apare o a doua reacție: vasodilatația periferică. Acest lucru permite sângelui bine oxigenat să recurgă la extremitățile corpului și să transporte elementele reziduale, cum ar fi acidul lactic și histaminele.
Datorită acestei ultime faze, există o creștere a microcirculației care promovează regenerarea celulară și stimularea producției de elastină și colagen. Aceleași reacții apar atunci când se confruntă cu un tratament de crioterapie localizat pe leziunile cutanate. Scăderea temperaturii, prin aplicarea azotului lichid, determină dizolvarea leziunilor supuse tratamentului, protejând în același timp celulele sănătoase. Rezultatul? Pielea nu suferă nicio traumă și leziunea se vindecă lent.
Beneficiile crioterapiei nu sunt deloc puține
Crioterapia nu este o metodă iubită doar pentru că menține capacitatea fizică, ci și pentru că reușește să prevenină îmbătrânirea pielii: frigul stimulează reînnoirea celulelor, încetinind procesele de oxidare.
În practică, crioterapia oferă o serie de beneficii care acționează asupra tuturor sistemelor corpului nostru, printre care:
• Îmbunătățirea circulației sângelui;
• Vindecarea musculară;
• Prevenirea și tratamentul anumitor tipuri de cancer;
• Ameliorarea migrenelor, reducerea anxietății și depresiei;
• Reducerea edemului cutanat;
• Pierderea în greutate;
• Reducerea celulitei și a inflamației localizate;
• Îmbunătățirea tonusului muscular/relaxare musculară și nervoasă;
• Ameliorarea durerii;
• Efectul antidepresiv;
• Protecția respiratorie.
Dincolo de aspectele pozitive, crioterapia are și unele contraindicații și efecte secundare, de care trebuie să ții cont:
Crioterapia, în special crioterapia sistemică, nu este recomandată în cazuri precum: Sarcină; Boli arteriale; Sensibilitate la frig; Boala Raynaud; Boli cardiovasculare.
Dacă se respectă toate indicațiile terapeutice, nu există efecte secundare majore, cu excepția posibilei apariții a veziculelor, roșeață sau umflături. Cu toate acestea, există pacienți care trebuie să abordeze această terapie cu prudență: persoanele cu tulburări circulatorii; persoanele care au suferit un atac de cord cu mai puțin de șase luni în urmă; hipertensivii; cazurile cu inflamație vasculară, tiroidă hiperactivă, ulcere sau răni deschise.
Dacă profilul și sănătatea îți permit să slăbești prin crioterapie, te așteptăm la Sovata pentru a-ți atinge obiectivele și a obține forma mult dorită!
https://ensanahotels.com/ro
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu