18 octombrie - Ziua Mondiala a Menopauzei

 




Menopauza este o etapa normala, dar adesea dificila, in viata unei femei, marcata de o serie de schimbari fizice si emotionale care raman, din pacate, prea putin discutate. In fiecare an, milioane de femei din intreaga lume trec prin provocarile acestei tranzitii, insa prea putine primesc sprijinul necesar pentru a le intelege si a le gestiona.

Luna octombrie este luna constientizarii menopauzei, iar Ziua Mondiala a Menopauzei a fost declarata oficial pe data de 18 octombrie. Ziua Mondiala a Menopauzei, eveniment recunoscut la nivel international a fost instituit in 2009 de catre Societatea Internationala a Menopauzei in colaborare cu Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). Acesta isi propune sa incalce tabuurile si sa imbunatateasca sanatatea si bunastarea femeilor prin cresterea gradului de constientizare cu privire la simptomele menopauzei si la optiunile de sprijin disponibile.




Menopauza poate avea un impact imens asupra vietii femeilor, 3 din 4 experimentand simptome si 70% acuzand stari acute de stres. Ziua Mondiala a Menopauzei este un prilej important de a aduce in discutie aceste transformari si de a sublinia ca exista solutii prin stil de viata si interventii naturale care pot transforma experienta menopauzei intr-o perioada de liniste si binecuvantare.

Claudia Buneci, nutritionist si coach de medicina functionala pentru echilibrare hormonala, explica cum prin claritate si echilibru putem accepta mai usor menopauza, cum o putem intampina cu grija pentru corpul nostru prin solutii naturale de stil de viata.

Provocarile menopauzei: Ce simt femeile in aceasta etapa?

Bufeurile, transpiratiile nocturne, ceata mintala, oboseala extrem si schimbarile bruste de dispozitie sunt doar cateva dintre simptomele fizice si emotionale cu care femeile se confrunta in premenopauza si menopauza. De asemenea, fluctuatiile ciclului menstrual care apar in premenopauza si scaderea libidoului adauga stres si disconfort vietii de zi cu zi.

„Pentru multe femei, aceste simptome sunt confuze si infricosatoare, cu atat mai mult cu cat ele vin intr-o perioada a vietii cand rolurile sociale si familiale devin mai complexe. Menopauza nu trebuie sa fie un „punct final” ci poate marca un nou inceput. Aceasta tranzitie poate fi o ocazie de reconectare cu propriul corp si de a pune accent pe sanatatea ta, incepand chiar din premenopauza. Premenopauza este acea fereastra de timp in care corpul se pregateste pentru menopauza. Cu grija si atentie fata de corpul nostru, putem trece cu mai multa usurinta prin aceste schimbari.”, explica specialistul.

Solutii pentru regasirea echilibrului si starii de bine

Exista solutii prin care femeile isi pot mentine echilibrul hormonal si pot ameliora simptomele menopauzei. O abordare integrativa, bazata pe stil de viata, poate face o diferenta imensa, iar strategiile includ:

  1. Somn de calitate – Este vital pentru sanatatea hormonala si pentru reducerea simptomelor precum ceata mintala si oboseala cronica.
  2. Alimentatie echilibrata – O dieta antiinflamatoare, cu alimente integrale si curate, poate ajuta la controlul greutatii si la mentinerea sanatatii generale.
  3. Miscare si exercitiu fizic – Activitatea fizica regulata sustine sanatatea oaselor si a muschilor, regleaza metabolismul si imbunatateste dispozitia.
  4. Gestionarea stresului – Tehnicile de reducere a stresului, cum ar fi yoga, meditatia sau plimbarile in natura, pot ajuta la echilibrarea cortizolului, un hormon al stresului care joaca un rol important in starea generala de bine in aceasta etapa.
  5. Suplimente si substitutie hormonala – Exista situatii in care solutiile naturale pot fi completate cu ajutorul unor suplimente sau, dupa caz, cu terapie de substitutie hormonala bine gestionata. Este important sa faceti asta sub supravegherea unui specialist in sanatatea femeii.

Importanta grijii de sine din premenopauza

„Premenopauza, care incepe la femei in jurul varstei de 40 de ani, este momentul ideal sa incepem cultivarea unui stil de viata sanatos. Atunci cand hormonii sexuali incep sa scada treptat, corpul va va trimite semnale – menstruatii neregulate, bufeuri, iritabilitate – care va invita sa acordati mai multa atentie felului in care traiti. Cu cat incepeti mai devreme sa va echilibrati stilul de viata, cu atat tranzitia va fi mai lina si mai usoara. Pentru a sprijini femeile in aceasta calatorie, va invit la un webinar gratuit pe 22 octombrie, la ora 18:00, pe Zoom. Tema webinarului este „De la uscaciune vaginala si ceata mintala, la viata sexuala implinitoare si claritate in corpul de femeie matura”. Vom discuta deschis despre provocarile menopauzei si premenopauzei si vom explora impreuna solutii naturale pentru echilibrarea hormonala si starea de bine. Inscrierea la webinar este gratuita, iar locurile sunt limitate. Detalii suplimentare si inscrierea pot fi realizate accesand acest site.

Femeile pot normaliza discutiile despre menopauza si pot sa primeasca sprijinul necesar in aceasta perioada importanta a vietii lor. Cu solutiile potrivite, menopauza poate deveni o experienta transformatoare si plina de claritate.

Despre Claudia Buneci

Claudia Buneci este nutritionist si coach de medicina functionala pentru echilibrare hormonala si mama a trei copii. A absolvit cursul de tehnician nutritionist in Romania, apoi Institute for Integrative Nutrition din SUA. Plecand de la dorinta de a intelege cat mai multe despre puzzle-ul care conteaza pentru sanatatea femeii, a urmat mai multe cursuri despre echilibru hormonal, energizare, alimentatie in sarcina si in perioada postpartum. In prezent urmeaza cursuri de medicina functionala la School for Applied Functional Medicine, o formare de 3 ani din Statele Unite ale Americii.

Claudia lucreaza, in prezent, cu femei aflate la premenopauza in cadrul programul holistic Shiny 40. Ea si echipa ei le sustine pe acestea pentru a-si echilibra hormonii prin schimbari de stil de viata. Mai multe despre activitatea Claudiei Buneci gasesti pe site-ul ei, www.pofta-de-viata.ro.


CONVERSATION

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu