Aerul de la Herculane ajută la relaxare și odihnă

 



       Aproape că nu nimerești patul de cât de somn îți e sau nu mai știi pe unde ai rămas cu numărătoarea oilor, iar somnul încă se lasă așteptat? Așadar, din ce categorie faci parte: adormi ușor sau ai probleme în a adormi?

       De ce este atât de important un somn bun? Somnul este un element fundamental pentru funcționarea corpului nostru și, în special, pentru creierul nostru, care în timpul orelor de odihnă, pe lângă reîncărcare, dă naștere unui număr mare de procese foarte importante. Somnul servește la păstrarea funcționării creierului, iar calitatea somnului ne afectează bunăstarea mentală și emoțională.

       În schimb, un somn insuficient sau de proastă calitate, dar și insomnia ne înrăutățesc exponențial calitatea vieții. Cum? Ne putem trezi dimineața cu o stare proastă și obosiți, stresați, iar toate acestea ne afectează eficiența, creativitatea și stare generală de sănătate și buna dispoziție. Soluții? Desigur!

Iată câteva sfaturi pentru a îmbunătăți somnul:

       „Tulburările de somn pot fi de obicei ușoare sau temporare, motiv pentru care avem tendința de a le subestima, dar sunt totuși capabile să ne submineze calitatea vieții. Cu toate acestea, chiar și în absența bolilor grave, este important să avem grijă de calitatea somnului și să încercăm să dormim bine.”, punctează dr. Larisa Băloi, balneolog în cadrul Bacolux Afrodita Resort & Spa din Băile Herculane.

Iată unele sfaturi ușor de aplicat despre cum să dormi bine și să te trezești odihnit:

Importanța unei rutine pentru a dormi bine

       Sună banal, dar crearea unei rutine solide înainte de culcare te poate ajuta să te odihnești mai bine. Încearcă să ai întotdeauna ore fixe, atât pentru culcare, cât și pentru trezire, fără a neglija weekendul. Acest lucru va permite corpului tău să se obișnuiască cu un ritm specific pe care îl poate menține în timp.




Atmosfera potrivită

       Pentru a dormi bine, trebuie să încerci să creezi atmosfera potrivită. În dormitor, alege o lumină blândă care să nu deranjeze ochii, deschide ferestrele și schimbă aerul pe tot parcursul zilei, asigurându-te că există întotdeauna temperatura potrivită. Evită să ai în preajma ta smartphone-ul și laptopul, redu lumina din cameră și verifică mediul: temperatura ideală pentru un somn bun este între 15° și 20°. Și nu în ultimul rând, asigură-te că ai o saltea confortabilă. Și apropo, folosește patul doar pentru somn: evită să-l transformi într-un „birou” și să lucrezi la laptop sau să vizionezi filme și emisiuni TV în pat.

Petrece timp în aer liber: te va ajuta să-ți îmbunătățești somnul

       De fapt, subestimăm adesea faptul că activitățile noastre zilnice pot afecta și somnul. Așadar, expunerea la lumina naturală în timpul zilei te ajută să dormi mai bine, deoarece stimulează organismul să producă cantitățile optime de hormoni și neurotransmițători care reglează ceasul biologic. Ce zici, încerci să-ți faci timp în fiecare zi pentru a face o plimbare și a petrece timp în aer liber? Ba chiar avem o propunere pentru tine: Băile Herculane!

       Da, aerul de la Băile Herculane este cunoscut pentru beneficiile sale asupra sănătății, inclusiv pentru îmbunătățirea somnului. Plimbările prin pădurile din Herculane și băile termale pot reduce stresul și anxietatea, oferind o stare generală de bine. Explicația? „Aerul de munte conține cei mai mulți ioni negativi, de aceea drumețiile și mersul la munte ne dau o stare atât de bună. Aerul din această zonă este puternic ionizat și ajută la relaxare, ceea ce poate contribui la un somn mai odihnitor. La Băile Herculane, situate în rezervația naturală a Parcului Național Domogled Valea Cernei, concentrația ionilor negativi este de peste 2000 de ioni negativi pe cmc. Aceasta concentrație se găsește, de obicei, la altitudini de peste 2000 de metri, în condițiile în care stațiunea se află la 170 de metri altitudine.”, explică balneologul.

Mănâncă bine pentru a dormi bine

       Nutriția poate afecta și somnul. Prima regulă este să ai grijă să mănânci ușor seara: alimentele prea procesate și greu de digerat îți pot crea dificultăți în a adormi sau să-ți perturbe somnul. Dar, rolul unei hrane bune continuă: unele proprietăți nutriționale pot ajuta la îmbunătățirea calității somnului. Asigură-te că iei suplimente de seleniu, triptofan și vitamina C. Totodată, un mineral prețios pentru bunăstarea organismului este magneziul, care poate combate durerile de gât, tulburările de somn și schimbările de dispoziție.

Nu exagera cu cafeaua!

       Poate că știi deja: adevărata problemă nu este consumul de cafea, ci excesul, mai ales dacă este vorba de perioade prelungite. Ai grijă la cantitate și evită orele prea târzii!

Redu zaharurile

       De multe ori, momentele de oboseală cer... zahăr! De aceea este mai ușor să cedezi tentațiilor dulci. Schimbă-ți obiceiurile începând cu modul în care îți trăiești ziua. La micul dejun, concentrează-te pe un mic dejun bazat pe preparate sărate, de la crutoane cu somon la pâine neagră cu roșii și măsline. Schimbarea poate fi dificilă, dar nu este imposibilă.

Fă exerciții de respirație

       Învață să-ți observi respirația. Se întâmplă adesea să respirăm superficial, aritmic și convulsiv. Concentrarea și atenția la respirație este primul pas pentru a începe să meditezi: vizualizează aerul care intră prin nări și imaginează-ți, totodată, că trimiți oxigen la vârfurile degetelor de la picioare. Efectul este calmant și are puterea de a goli mintea.

Atenție la poziția de dormit!

       Un alt element care este adesea subestimat: poziția în care dormim. Deși alegerea unei saltele bune este importantă, pozițiile de dormit pot afecta de asemenea somnul. În general, cea mai confortabilă poziție de dormit este subiectivă, dar este important să știi că singura nerecomandată este cea pe burtă. Explicația? Dormitul pe burtă este o poziție care necesită să dormi cu capul întors în lateral pe pernă, ceea ce poate provoca rigidizarea maxilarelor, amorțeală și furnicături.

Remedii naturale sau medicamente?

       Medicamentele pot fi o soluție pentru a dormi mai bine, dar numai dacă problemele de somn sunt cu adevărat grave și, mai ales, numai și exclusiv pe bază de prescripție medicală. Însă, înainte de a contacta un specialist, poți încerca unele remedii naturale pentru somn. Există o serie de ceaiuri din plante perfecte pentru a adormi și a dormi mai bine: mușețel, valeriană, floarea pasiunii, nalbă, tei, roiniță, păducel. Totodată, unele remedii naturale precum melatonina, lavanda și valeriana sunt foarte utile în acest scop.

Alege soluțiile care ți se potrivesc mai bine și trăiește sănătos!

https://www.afroditaresort.ro/         https://www.dianaresort.ro/

CONVERSATION

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu