Azi incepe LIBfest, o editie dedicata performantei si rezilientei, de la cultura si educatie la sport si parenting

 




Printre invitati, Adrian Radulescu, antrenorul lui David Popovici, intr-o discutie despre “Psihologia Performantei”

 

Evenimentele literare ale anului, transpuse in programul editiei: Sean Cotter, traducatorul castigator al Dublin Literary Award pentru traducerea romanului „Solenoid“de Mircea Cartarescu, si Simona Antonescu, castigatoarea Premiului National pentru Proza 2024 vin la LibFEST in dialoguri dedicate

 

 

 

LIBfest - targ de carte si experiente culturale organizat de Libris – incepe azi si propune invitatilor o editie online speciala dedicata performantei si rezilientei, abordate in diverse medii- de la educatie si cultura, pana la sport, parenting si sanatate mintala.  In perioada 22-27 octombrie 2024, iubitorii de cultura din tara, dar si din diaspora, sunt invitati la dialoguri si experiente culturale pe marginea cartilor si a temelor de interes actuale. Sanatatea emotionala, dezvoltare personala, psihologia performantei, parentingul si provocarile lui, dar si educatia civica inainte de alegeri, sunt cateva dintre subiectele dezbatute.

 

“Ne propunem sa aducem impreuna oameni, idei si perspective care inspira si sustin performanta prin dezvoltarea continua, atat personala, cat si profesionala. De la dialoguri despre performanta in sport si psihologia din spatele medaliilor olimpice, la explorari ale literaturii si sanatatii mintale, aceasta editie este dedicata celor care cauta echilibrul si rezilienta in toate aspectele vietii,” a declarat Augusta Onita-Bagoly, Director de programe LIBfest.

 



In lumea literara din Romania, premiul Dublin Literary Award pentru romanul „Solenoid”, obtinut de Mircea Cartarescu, autorul volumului, alaturi de Sean Cotter, traducatorul operei, si aparitia volumului „Chiajna din Casa Musatinilor” semnat de Simona Antonescu, care i-a adus scriitoarei Premiul National pentru Proza 2024 si ample recenzii pozitive, sunt considerate evenimentele anului 2024. Editia din aceasta toamna a LIBfest transpune aceste evenimente in dialoguri de profunzime despre experienta scriitorului, respectiv a traducatorului.

 

In dialogul „Traducatorul ca arhitect: Sean Cotter si provocarile interpretarii literare” – traducatorul lui Mircea Cartarescu, Sean Cotter, si Cristian Patrasconiu discuta despre complexitatea actului de traducere, iar Simona Antonescu va intra in dialog cu cititorii despre procesul de creatie literara si provocarile intalnite de-a lungul parcursului sau artistic.

 

Astfel, cu o agenda care promoveaza echilibrul si dezvoltarea personala, LIBfest propune o serie de discutii de interes, explorand subiecte de actualitate, precum sanatatea mintala, provocarile parentingului, simtul civic, dar si sacrificiile pe care performanta le cere.

 

Anduranta la cel mai inalt nivel competitional




 

Unul dintre momentele de interes ale acestei editii LIBfest este sesiunea „Psihologia Performantei”, un dialog intre Adrian Radulescu, antrenorul renumitului inotator David Popovici, alaturi de psihologul sportiv Marcel Ivan, care de asemenea lucreaza cu David Popovici si multi alti sportivi de performanta si dr. psihiatru Sever Gulea.

 

Acestia vor aborda rolul pregatirii psihologice in sportul de performanta si strategiile prin care sportivii isi dezvolta rezistenta mintala si echilibru emotional. Astfel, publicul va avea ocazia sa inteleaga mai bine ce inseamna pregatirea mentala in sportul de performanta si cum se construieste rezilienta in fata provocarilor de la cel mai inalt nivel competitional.

 

Alaturi de Psihologia Performantei, printre temele care vor fi dezbatute la aceasta editie se numara:

 

      „Invinge dependenta. Ghid de intelegere, preventie si recuperare” – cu conf. univ. dr. Radu Tincu si dr. Sever Gulea, o discutie despre dependente si metodele de preventie si recuperare;

      „Rolul de mama si provocarile lui” – un dialog alaturi de Ioana Chicet-Macoveiciuc si psih. Luiza Vasilescu, care exploreaza experientele si provocarile parentingului;

      „Traducatorul ca arhitect: Sean Cotter si provocarile interpretarii literare” – unde traducatorul lui Mircea Cartarescu, Sean Cotter, si Cristian Patrasconiu discuta despre complexitatea actului de traducere;

      Totul e in regula in mine si in lume” – o reflectie despre sanatatea emotionala, cu Petronela Rotar si dr. Sever Gulea;

      „Nexus. Scurta istorie a retelelor informationale din epoca de piatra pana la IA” – un dialog sustinut de Teodor Baconschi si Cristian Patrasconiu despre evolutia retelelor informationale si impactul inteligentei artificiale.

 

Educatie civica inainte de alegeri

 

Totodata, LIBfest abordeaza si teme civice si sociale, precum „Educatia civica inainte de alegeri”, un dialog cu Vlad Adamescu si Razvan Petri, fondatori ai proiectului „Politica la minut”. Discutia lor se axeaza pe importanta implicarii civice in contextul electoral.

 

Programul LIBfest este completat de discutii despre literatura contemporana, prin sesiuni precum „Simtiri Contemporane: Poezia secolului nostru, o reflectie asupra poeziei actuale cu Ramona Boldizar, Ioana Zenaida Rotariu si Stefania Mihalache, sau „Autori in dubla lumina, unde Andrei Ruse si Sever Gulea discuta despre influenta biografiei autorului asupra operei sale.

 

Simona Antonescu, castigatoarea Premiului National pentru Proza 2024 vine la LibFEST

 

LIBfest ii intampina, de asemenea, pe iubitorii de literatura cu o prezenta remarcabila – Simona Antonescu, castigatoarea Premiului National pentru Proza 2024 va intra in dialog cu cititorii despre procesul de creatie literara, dar si provocarile intalnite de-a lungul parcursului sau artistic.

 

De asemenea, psih. Ligia Pop va aduce in discutie obiceiuri gresite in viata de zi cu zi prin semnale de alarma trase de corp.

Lansarile si dialogurile pe marginea cartilor nu lipsesc nici acestea din editia LIBfest din aceasta toamna. Dr. Ioana Constantin Bercean, alaturi de conf. univ. dr. Ionut Constantin Cojocaru si dr. Alexandru Ghisa vor discuta pe marginea noului volum “Lebada Neagra de pe Bosfor.”

 

Totodata, printre cele mai asteptate lansari de carte se numara „Limba lui Hristos” de Adrian Lesenciuc, care va intra in dialog cu Laurentiu-Ciprian Tudor despre provocarile Orientului de astazi, despre origini si de ce limba lui Hristos, care este una a iubirii, ar face posibila coexistenta si pacea.

 

Reduceri pana la 86% la 600.000 titluri, carti cu autograf pentru iubitorii de carte

 

Pe langa dialogurile propuse, pe toata durata evenimentului, vizitatorii LIBfest pot explora si achizitiona volume de la cele mai cunoscute edituri din Romania, dar si internationale si vor beneficia de discounturi de pana la 86% la mii de titluri.

 

Asadar, LIBfest isi propune a fi un loc de intalnire pentru pasionatii de carte si cultura, dar si pentru cei care vor sa descopere noi perspective. Programul complet al evenimentului, alaturi de lista completa a invitatilor, este disponibil pe Libris.ro, iar sesiunile de discutii pot fi urmarite live si pe pagina de Facebook Libris.ro.

 

 

Despre LIBRIS

Afacere 100% romaneasca, Libris a intrat pe piata de carte in 1991, cu libraria St. O. Iosif din Brasov. In 2009, este lansat Libris.ro care, in 15 ani de existenta in online, a devenit nume de referinta pe segmentul de librarii in Romania.

 

In toti acesti ani, Libris si-a asumat activ un rol de sustinator al lecturii si a derulat campanii numeroase in acest sens. Din 2019, Libris a demarat proiectul CarteTeca, prin care doteaza unitati de invatamant din Romania cu volume actuale, care sa-i atraga pe copii si adolescenti catre lectura.

 

 

 

 

 

 


CONVERSATION

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu