Sfaturi esentiale pentru cultivarea trandafirilor in ghiveci


trandafiri

 


Cultivarea trandafirilor in ghiveci este o modalitate excelenta de aduce un plus de eleganta in gradina, pe balcon sau chiar in interiorul locuintei. Daca sunt ingrijiti corespunzator, trandafirii in ghiveci pot inflori spectaculos si infrumuseta chiar si cel mai mic spatiu.

Daca nu aveti gradina sau spatiu unde sa plantati trandafiri, luati in considerare cresterea trandafirilor in ghivece. Cu toate acestea, trandafirii in ghiveci nu sunt la fel de usor de cultivat si nici la fel de productivi precum ar fi in gradina. Specialistii in trandafiri de la Famous Roses Magyarorszag ofera cateva sfaturi esentiale despre alegerea soiurilor, alegerea si pozitionarea ghivecelor, ingrijirea si ferilizarea acestora pentru a va asigura ca trandafirii cresc sanatosi si vigurosi.

Alegerea soiurilor potrivite de trandafiri

Nu toti trandafirii se dezvolta bine in ghiveci. Este important sa alegeti soiuri care sunt mai compacte si mai usor de intretinut. Un exemplu excelent sunt trandafirii frantuzesti, cunoscuti pentru florile lor parfumate si rezistenta in medii controlate. Alte variante bune includ trandafirii pitici sau miniaturali, care sunt ideali pentru spatii mai mici. „Nu toti trandafirii de gradina sunt potriviti pentru a-i creste in ghivece. De exemplu, trandafirii urcatori sunt destul de greu de crescut in ghivece deoarece le trebuie un suport de care sa legati ramurile care cresc peste 2m. Daca totusi va plac si aveti spatiu, atunci va trebuie un ghiveci de minim 50 de litri. De asemenea sunt greu de crescut in ghivece trandafirii teahibrizi de talie mare. In general cei mai potriviti pentru cresterea in ghivece sunt trandafirii floribunda. Majoritatea ofera volum, au infloriri foarte bogate si repetate, iar unii dintre ei au parfum puternic. De asemenea puteti creste in ghivece trandafiri pomisori. Pentru amenajarea unui colt de poveste in gradina sau casa aveti de ales dintre cei mai frumosi si apreciati trandafiri din lume pe care i-am adus din Franta de la celebrii cultivatori Meilland Richardier si Georges Delbard. Astfel va puteti alege soiuri unice de trandafiri cu inflorire repetata si culori spectaculoase.”


trandafiri


Alegerea ghiveciului

Ghiveciul ideal trebuie sa fie suficient de mare pentru a permite radacinilor sa se dezvolte liber. De regula, un ghiveci de minim 40-50 cm in diametru si cu gauri de drenaj este perfect pentru a asigura un bun flux de aer si apa. De asemenea, materialele precum lutul sau ceramica sunt preferate, deoarece permit un drenaj mai eficient decat plasticul. „Forma, dimensiunea, materialul si culoarea ghiveciului influenteaza cresterea si dezvoltarea plantei. De exemplu, ghivecele mai inalte permit ca apa sa se scurga mai bine, ghivecele inchise la culoare se incalzesc si se usuca mai repede, teracota nesmaltuita aereaza mai bine solul, iar plasticul sau alte materiale sintetice tind sa fie durabile, dar se estompeaza la soare. Indiferent de recipientul pe care il alegeti, asigurati-va ca are mai multe orificii pentru pentru scurgerea/drenarea apei. Ghiveciul ar trebui sa aiba minim 10 litri, insa cu cat este mai mare cu atat mai bine pentru ca radacinile trandafirului sa se dezvolte mai lejer. Pentru umplerea ghivecelor folositi un pamant bun din comert (nu turba) sau faceti un amestec din 50% pamant negru si 50% gunoi ars de grajd (minim de 2 ani). La acest amestec puteti adauga un pic de turba si un pic de nisip pentru a obtine un substrat mai aerisit.”, recomanda specialistii.

Pozitionarea ghiveciului

Trandafirii iubesc lumina, asadar pozitionati ghiveciul intr-un loc unde planta va beneficia de cel putin 6 ore de soare pe zi. Balcoanele sau terasele orientate spre sud sunt ideale. Daca locuiti intr-o zona cu veri foarte fierbinti, incearcati sa le oferiti trandafirilor putina umbra in orele de varf ale zilei, pentru a preveni arderea frunzelor.

Cum si cand se uda trandafirii

Trandafirii in ghiveci au nevoie de udare regulata, deoarece solul din ghivece tinde sa se usuce mai repede decat cel din gradina. In general, planta se uda atunci cand stratul superior al solului este uscat la atingere. In timpul verii, udarea poate fi necesara de 2-3 ori pe saptamana, iar in perioadele mai reci, mai rar. Este ideal ca udarea sa se faca dimineata, pentru a permite frunzelor sa se usuce inainte de noapte, reducand astfel riscul aparitiei bolilor. „Atat udarea insuficienta, cat si udarea excesiva pot fi dificil de evitat. Simptomele pentru ambele sunt insa similare. Veti observa ca orice lastar nou incepe sa se ofileasca, existand adesea si un miros neplacut. Udarea in exces este mai usor de gestionat, daca ghiveciul permite apei sa se scurga bine. Ghivecele cu udare automata pot mentine, de asemenea, conditii prea umede pentru trandafiri. Daca este posibil, puteti lua ghiveciul si il puteti uda afara, intr-o chiuveta sau cada. Lasati toata apa in exces sa se scurga cateva minute inainte de a-l pune la loc. Acelasi lucru este valabil si pentru trandafirii in aer liber cultivati in ghivece decorative fara drenaj. Cea mai mare problema in perioadele cele mai fierbinti ale anului, va fi udarea insuficienta. Nu asteptati pana cand trandafirii incep sa se ofileasca pentru a-i uda. Trandafirii in ghiveci tinuti in aer liber trebuie udati aproape o data la doua zile. Udati adanc de fiecare data pana cand apa satureaza complet amestecul de ghiveci si curge din orificiile de drenaj.”

Fertilizarea corecta

Trandafirii au nevoie de nutrienti pentru a inflori abundent, asa ca este important sa ii fertilizam regulat. Folositi un ingrasamant special pentru trandafiri sau unul general pentru plante cu flori, si aplicati la fiecare 4-6 saptamani in timpul sezonului de crestere (primavara si vara). O buna alternativa sunt ingrasamintele organice, care ofera nutrienti treptat si ajuta la mentinerea sanatatii solului. „Deoarece radacinile nu au unde sa se desfasoare pentru a avea acces la nutrienti, administrarea de ingrasaminte la trandafirii in ghivece este foarte importanta pentru ca acestia sa creasca frumos. Se aplica ingrasaminte cate putin in fiecare saptamana. Sau aplicati la radacina ingrasaminte cu eliberare lenta si/sau ingrasaminte foliare dupa cum este necesar. Aplicati ingrasamintele exact dupa descriere, prea mult dauneaza trandafirului. Suprafertilizarea le poate provoca mai mult rau decat daca nu le administrati ingrasaminte deloc.”

Controlul bolilor si daunatorilor

Trandafirii sunt susceptibili la diverse boli si daunatori, cum ar fi afidele, acarienii sau mucegaiul. Efectuati inspectii regulate ale frunzelor si florilor pentru a depista din timp problemele. „Unul dintre dezavantajele cresterii trandafirilor in ghivece, este ca pot fi devastati mult mai repede de daunatorii care ajung la ei, precum si de boli si va dura mai mult sa se recupereze. Puteti preveni multe dintre aceste afectiuni printr-o buna circulatie a aerului si evitand udarea excesiva a frunzelor. Daca observati infestari, utilizati insecticide naturale sau tratamente pe baza de sapun pentru a combate daunatorii. Preveniti bolile prin pozitionarea trandafirilor in plin soare si evitati sa ii udati deasupra, daca este posibil. Acordati o atentie deosebita larvelor care ataca tulpinile, facandu-le sa moara. Daca vedeti mici creaturi asemanatoare viermilor verzi, aruncati-le imediat. Daca vedeti ramuri cu capete goale, taiati-le pana cand treceti de cavitatile tulpinilor.”

Protejarea trandafirilor in timpul iernii

Trandafirii in ghiveci au nevoie de protectie suplimentara in timpul iernii, mai ales daca locuiti intr-o zona cu temperaturi scazute. Mutati ghiveciul intr-un loc adapostit, cum ar fi un balcon inchis sau o sera, si acoperiti planta cu materiale izolante, cum ar fi panza agrotextila sau chiar un strat de mulci la baza plantei. Daca nu puteti muta ghiveciul, asigurati-va ca protejati radacinile impotriva inghetului. „Printre cele mai mari provocari legate de cresterea trandafirilor in ghivece, sunt temperaturile extreme, deoarece radacinile ingheata la temperaturi in care ar fi in siguranta in pamant. Daca nu doriti sa mutati ghiveciul in interior sau nu aveti spatiu, luati in considerare plasarea acestuia langa perete incalzit pentru ca radiaza caldura. Daca preferati sa pastrati trandafirul in ghiveci in stare de repaus, il puteti muta intr-un garaj, sopron, pivnita sau solar neincalzit. Exista cativa trandafiri semi-vesnic verzi cu toleranta la umbra care prefera o fereastra insorita in timpul iernii. Atentie, chiar daca este iarna, trandafirii in ghivece trebuie udati. De obicei, este suficienta o cantitate mica de apa, odata la doua saptamani  In primavara, scoateti trei centimetri de pamant din jurul trandafirului si inlocuiti-l cu un compost de calitate sau cu gunoi de grajd bine amestecat cu pamant bun de gradina.”

Tunderea si ingrijirea plantei

Tunderea regulata este importanta pentru a stimula cresterea sanatoasa si pentru a pastra forma estetica a trandafirilor. Indepartati florile ofilite si taiati ramurile uscate sau slabe. Acest lucru va ajuta planta sa isi concentreze energia pe dezvoltarea unor flori noi si sanatoase.

Cultivarea trandafirilor in ghiveci poate fi o activitate relaxanta si plina de satisfactii, oferindu-va posibilitatea de a va bucura de frumusetea acestor flori chiar si in spatii limitate. Alegand soiul potrivit, asigurandu-va ca ghiveciul este adecvat si oferindu-le ingrijirea necesara, trandafirii vor inflori spectaculos sezon dupa sezon.

Despre Famous Roses

Daca va doriti un trandafir unic in ghiveci sau in gradina, intrati in lumea magica a trandafirilor pe famousroses.hu. Aveti de ales dintre cele peste 100 de soiuri de trandafiri medaliati si celebri in intreaga lume! La Famous Roses gasiti trandafirii de care aveti nevoie pentru a va transforma casa si gradina in galerii de arta. De la trandafiri cataratori si parfumati pana la trandafiri de dulceata, de la cei mai mari creatori ai lumii. Medaliati, celebri si cu garantie pentru prindere, soi si culoare, Famous Roses va ofera cei mai calitativi si rezistenti butasi de trandafiri de pe piata. Acesti trandafiri de colectie, adevarate opere de arta pentru totdeauna, sunt cele mai inspirate cadouri cu flori care rezista an de an.

Sursa foto: Famous Roses

 


CONVERSATION

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu