În lupta cu psoriazisul, apa sulfuroasă câștigă teren

 



Pielea, așa cum știm, este cel mai mare organ din corpul uman. Este oglinda sănătății noastre, iar atunci când prezintă semne de iritație, inflamație sau boală, este adesea o reflectare a unui dezechilibru mai profund.

       Recent, Societatea Română de Dermatologie a atras atenția asupra numărului ridicat de români care suferă de psoriazis: În prezent, peste 400.000 de persoane din Romania sunt afectate de psoriazis, echivalentul a 4,9% din populația generală, iar dintre aceștia, 20-30% dezvoltă și artrită psoriazică, o formă severă a bolii care poate cauza leziuni articulare grave și chiar handicap.

Psoriazisul, o afecțiune deloc de neglijat

       Psoriazisul este o boală inflamatorie cronică cu un impact mare asupra calității vieții pacientului. Se estimează că există între 100 și 125 de milioane de persoane cu psoriazis în lume, dar numărul poate fi subestimat, deoarece formele minime nu sunt adesea diagnosticate. Rata de prevalență globală a psoriazisului este de aproximativ 2-3% din populația lumii și ajunge la 8-11% în unele țări din Europa de Nord.




       Conform metodologiei Global Burden of Disease (GBD), au existat 4.622.594 de cazuri de psoriazis la nivel mondial în 2019 (interval de incertitudine de 95% sau UI 4.458.904-4.780.771).

       De menționat este faptul că această boală poate afecta atât bărbații, cât și femeile, indiferent de originea etnică. În general, există două vârfuri de debut între 16 și 22 de ani și între 57 și 60 de ani, dar psoriazisul poate apărea la orice vârstă, chiar și la vârsta pediatrică.

Complicațiile pe care le poate da psoriazisul

       Fiind o boală inflamatorie de interes „sistemic", psoriazisul se manifestă cu semne și simptome cutanate caracteristice (pete roșii și solzoase proeminente pe partea exterioară a coatelor, genunchilor și scalpului, dar și în altă parte) care implică pielea, unghiile, articulațiile, cu un curs cronic recidivant, la care participă factori genetici, de mediu și imunologici.

       Numeroase studii au arătat că pacientul cu psoriazis este împovărat de numeroase comorbidități, inclusiv, pe lângă binecunoscuta artropie, boli intestinale cronice, diabet, boli oculare, boli cardiovasculare și metabolice, tulburări psihologice. Din acest motiv, astăzi se recomandă o cale diagnostic-terapeutică multidisciplinară.




       Deoarece psoriazisul este o boală legată de imunitate, ale cărei simptome rezultă din inflamație, acesta poate afecta și alte organe, inclusiv inima și vasele de sânge. Inflamația cauzată de psoriazis poate crește, de asemenea, riscul de diabet. Alte afecțiuni, cum ar fi hipertensiunea arterială și diabetul, care apar împreună cu diagnosticul principal (în acest caz, psoriazis) se numesc comorbidități. Până la o treime dintre persoanele cu psoriazis pot, de asemenea, să fie afectate de artrita psoriazică, caracterizată prin inflamație articulară.”, informează dr. Larisa Băloi, balneolog în cadrul Bacolux Afrodita Resort & Spa din Băile Herculane.

Și totuși, psoriazisul nu e doar o boală de piele!

       În plus, „persoanele cu psoriazis sunt mai susceptibile de a suferi de depresie decât restul populației. Din acest motiv, persoanele cu psoriazis moderat până la sever ar trebui să primească o atenție clinică mai mare și sprijin psihologic din momentul diagnosticului", subliniază specialistul.

Psoriazis: de ce eu?

       Oamenii de știință nu cunosc cauza exactă a psoriazisului, dar știm că sistemul imunitar și predispoziția genetică joacă un rol important în dezvoltarea acestuia. Se estimează că 10% dintre oameni au una sau mai multe variante genetice implicate în psoriazis, dar doar 2-4% din populație dezvoltă boala. Aceasta și alte observații au condus la ipoteza că la originea psoriazisului există o combinație de gene care predispun la boală și la expunerea la factori de mediu specifici capabili să o declanșeze (stres, fumat, consum de alcool, supraponderalitate și obezitate, medicamente, infecții bacteriene și virale, deficit de vitamina D).

Învață să trăiești cu psoriazis!

       Un diagnostic corect stabilit de către dermatologi este primul pas pentru a putea trata această boală. Pe lângă terapia medicamentoasă și termică și tratamentele cosmetice, boala poate fi gestionată urmând câteva acțiuni zilnice simple care ajută la menținerea simptomelor sub control.

Ia contact cu apa sulfuroasă și descoperă beneficiile în tratarea psoriazisului

       Psoriazisul este o afecțiune cronică a pielii, caracterizată prin plăci roșii acoperite de scuame albe-argintii. Deși există numeroase opțiuni de tratament, apa sulfuroasă este una dintre metodele alternative folosite pentru a ameliora simptomele.

       De-a lungul timpului, apa sulfuroasă a devenit cunoscută pentru proprietățile sale antiinflamatorii și antifungice, care pot ajuta la reducerea inflamațiilor și a infecțiilor asociate cu psoriazis. Multe persoane au raportat îmbunătățiri după utilizarea tratamentelor cu apa sulfuroasă, dar este important să discuți întotdeauna cu un dermatolog înainte de a începe orice nou tratament.

       Unde? La Băile Herculane! Stațiune renumită de altfel pentru apele sale termale sulfuroase, care sunt benefice pentru tratarea diferitelor afecțiuni ale pielii, cum ar fi psoriazisul, eczemele și acneea. Atuul acestor ape îl reprezintă bogăția de minerale din compoziția lor precum sulf, magneziu și calciu, care au proprietăți terapeutice.

       Baza de sănătate, Herculum Spa din cadrul Bacolux Afrodita Resort & Spa este alimentată de un izvor propriu de apă termală minerală concentrată în sulf, cu pH optim pentru piele, oferind astfel posibilitatea efectuării de terapii balneare.

       Pentru ce sunt recomandate băile cu ape termale sulfuroase? Acestea vindecă afecțiuni ale pielii, precum psoriazis, pitiriazis, eczeme, scabie, mâncărimi, acnee. Mineralele provenite din izvoarele naturale (sulf, magneziu, calciu) sunt folosite în scop terapeutic (aplicate pe leziuni) în cadrul tratamentelor balneare, alături de proprietățile apei (temperatură, curenți, presiune etc.) sau de cele ale tipurilor de nămol prezente în zonă.

Factorul natural din atmosferă – un pion important în tratarea psoriazisului

       Pe lângă tratamentul balnear constând în băi specifice sulfuroase, la Băile Herculane beneficiezi și de factorul natural din atmosferă. Renumita stațiune balneară de pe Valea Cernei oferă și un mediu natural cu cea mai mare concentrație de ioni negativi din România. Acest factor are un puternic impact asupra sistemului nervos central, ajutând la o bună relaxare și la combaterea insomniilor. De asemenea, un factor important și în combaterea stresului ce cauzează și întreține psoriazisul.

       Totodată, este important să știi că hidrogenul sulfurat din apa minerală termală de la Herculane este singurul compus al sulfului care se absoarbe în organism prin piele, plămâni și pe cale digestivă, după care este eliminat prin piele, intestin și rinichi. În plus, căldura băilor activează circulația sangvină în cadrul țesuturilor bolnave și, astfel, ajută la resorbția lor, precum și la producția de anticorpi.

 

Important de reținut! Tratamentele (băile cu sulf) oferite sunt personalizate în urma unei consultații de specialitate, de către medicul centrului. Te așteptăm la Herculane! Avem soluții pentru tine!

Află mai multe pe: https://www.afroditaresort.ro/

https://www.dianaresort.ro/

 

 

 


CONVERSATION

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu