Postul mare al Paștelui este pentru mulți români un prilej de reconectare spirituală care presupune și abstinența de la anumite alimente. Fără o planificare atentă, eliminarea produselor de origine animală din alimentație poate duce la deficiențe nutriționale de proteine, de fier, de calciu sau vitamine din grupul B. VeggiePorția, ghidul dezvoltat de Nestlé și Fundația pentru Alimentație Sănătoasă este o metodă simplă cu ajutorul căreia pot fi planificate mese echilibrate în perioada postului care să asigure toți nutrienții necesari și energia pentru a face față programului zilnic intens specific stilului de viață modern.
Reducerea consumului de alimente de origine
animală a devenit un trend major în nutriție. Conform GlobalData, Diet tracking
Europe, 2019-2024, 30% dintre europeni se declară vegani, vegetarieni sau
flexitarieni. 80% afirmă că doresc să consume mai multe alimente de origine
vegetală și produse care înlocuiesc alimentele de origine animală (GlobalData,
Consumer survey, 2024). Acest trend este și mai accentuat în rândul Gen Z, unde
procentul de flexitarieni, vegani și vegetarieni declarați ajunge la 37% (Smart
Protein Project, Evolving appetites: an in-depth look at European attitudes
towards plant-based eating, November 2023).
În România, motivele religioase joacă un
rol important în sprijinirea acestui trend. Cei care țin post trebuie să împace
tradiția cu programul zilnic intens, cu necesitatea de a fi concentrați la locul
de muncă sau de a avea energie suficientă pentru activitățile fizice și sport.
VeggiePorția face parte din efortul și misiunea Nestlé de a contribui la
îmbunătățirea calității vieții în general, oferind o metodă eficientă de
planificare a unor mese echilibrate nutrițional celor care renunță temporar la
alimentele de origine vegetală, așa cum se întâmplă în perioada postului.
„Din punct de vedere nutrițional, postul
este o perioadă în care se adoptă o alimentație preponderent vegană. Stilul de
alimentație vegan poate fi unul sănătos atât timp cât respectă principiile
alimentației echilibrate care presupun includerea tuturor grupelor de alimente.
În perioada postului, o atenție deosebită trebuie acordată consumului de
proteine din surse vegetale (fasole, linte, năut, soia, nuci și alte fructe
oleaginoase), aportului de fier, calciu și vitamina B12 care poate fi asigurat
printr-o mare varietate de alimente de origine vegetală combinate corespunzător,
dar și prin includerea de produse fortifiate, cum sunt cerealele de mic dejun
sau prin luarea unor suplimente alimentare, la recomandarea medicului sau
dieteticianului”, spune Nicoleta Tupiță, dietetician
autorizat și Manager Nutriție Nestlé Europa de Sud-Est.
Preocuparea pentru îmbinarea armonioasă a
tradiției cu posibilitatea de a adopta un stil de viață mai echilibrat vine și
de la faptul că mai mult de un sfert dintre români (27%) nu consumă legume
zilnic, iar 52% consumă doar o porție pe zi, în timp ce doar 21% consumă zilnic
2-3 porții de legume la principalele mese ale zilei, potrivit unui sondaj Masmi
efectuat la comanda Nestlé în 2023. Numai 2 din 10 români spun că servesc mese
echilibrate în cea mai mare parte a timpului.
Se recomandă să consumați cel puțin 5
porții (sau 400 g) de fructe și legume pe zi. În general, o porție (pentru
adult) de fructe sau legume este de 80 g. Legumele pot fi gătite cu gust și
durata de pregătire este mult mai mică decât în cazul preparatelor cu carne și
puteți găsi o mulțime de informații utile pentru o alimentație sănătoasă și
variată, rețete și recomandări aici.
Pentru a ușura adoptarea unei alimentații
echilibrate în timpul postului, Nestlé oferă gama Garden Gourmet pentru horeca
care include: Garden Gourmet Vegan Sensational Burger, Garden Gourmet Vegan
Schnitzel, Garden Gourmet Vegan Nuggets, Garden Gourmet Fillet Pieces. De
asemenea, cerealele de mic dejun Nestlé pot fi consumate și cu băuturi
vegetale, majoritatea produselor din această gamă fiind fortificate cu fier,
calciu și vitamine din grupul B. Pentru cei care vor să își satisfacă pofta de
dulce în această perioadă mai restrictivă, ciocolata neagră Nestlé Dessert Noir
este ingredientul potrivit pentru deserturile de post, iar napolitanele Joe Zi
Bună cu cremă de cacao sunt disponibile și în varianta de post.
Despre
Nestlé
Grupul
Nestlé este prezent în România din 1995, printre brandurile din
portofoliul său numărându-se NESCAFÉ, Nespresso, Nesquik, Chocapic, KitKat, Lion,
JOE, After Eight, Maggi, Purina sau NAN. În România, Nestlé s-a implicat și în
inițiative ecologice și de responsabilitate socială. În ultimii 4 ani compania
a plantat 110.000 de copaci, care vor contribui la atingerea obiectivului de net
zero emisii de carbon până în 2050.
Nestlé for Healthier Kids
Programul „Nestlé for Healthier Kids” a
fost creat pentru a uni toate eforturile Nestlé care susțin părinții și tutorii
să crească copii mai sănătoși, de la activități de cercetare și formulare a
produselor până la servicii de educație și nutriție inovatoare pentru un stil
de viață sănătos. în România, aceste eforturi se regăsesc sub umbrela
programului „Și eu trăiesc sănătos - SETS”, inițiat de Fundația PRAIS.
Nestlé needs YOUth
Ambiția Nestlé în ceea ce privește
inițiativa globală de tineret „Nestlé needs YOUth” este să ajute 10 milioane de
tineri din întreaga lume să aibă acces la oportunități de carieră până în anul
2030. Această inițiativă globală combină și coordonează toate activitățile care
susțin tinerii din întreaga lume, inclusiv eforturile Alliance for YOUth.
Nestlé for a Waste Free World
Nestlé dorește ca produsele sale să nu fie
doar mai gustoase și mai sănătoase, ci și mai bune pentru mediu. Ambiția Nestlé
pentru anul 2030 este impact zero asupra mediului, apa fiind una dintre ariile
prioritare.
Contact:
Ana-Maria Godja, Corporate Affairs and
Internal Communication Specialist Nestlé Romania, Tel: 0724.588.527, E-mail: Ana-Maria.Godja@ro.nestle.com
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu