Cum ar trebuie sa arate meniul de Paste pe 3 zile? Afla care sunt recomandarile nutritionistului Cori Gramescu

 




Masa de Paste este un prilej de bucurie si reuniune cu familia, dar si o provocare pentru cei care doresc sa isi mentina greutatea. Alegerea atenta a preparatelor si a portiilor, precum si integrarea legumelor de sezon, pot contribui la o masa festiva echilibrata si sanatoasa.

Legumele proaspete de primavara, precum salata verde, ceapa verde, usturoiul verde si ridichile, sunt bogate in vitamine si minerale esentiale. Acestea nu doar ca imbogatesc gustul preparatelor, dar ofera si senzatia de satietate, avand un aport caloric redus. Consumul acestor legume ajuta la prevenirea problemelor digestive si la mentinerea unei greutati optime. 

Cori Gramescu, nutritionist si instructor de pilates explica cum ne putem bucura de masa de Paste si cum putem savura preparatele traditionale fara a acumula kilograme in plus!




„Sarbatorile Pascale inseamna bucurie, liniste si timp petrecut alaturi de cei dragi. Desigur, mesele abuna de bunatati carora cu greu le putem refuza, dar cu mici strategii, ne putem bucura de mesele festive de Paste fara a ne compromite obiectivele de sanatate si greutate. Este important sa ne organizam mesele astfel incat sa nu consumam toate preparatele traditionale la o singura masa. Distribuirea acestora pe parcursul zilei ajuta la evitarea supraincarcarii digestive si a aportului caloric excesiv. Chiar si in cazul preparatelor preferate, este esential sa fim atenti la cantitatile consumate. De exemplu, limitarea la o felie subtire de cozonac sau pasca si o portie moderata de drob poate face diferenta in mentinerea greutatii. Pentru a reduce aportul de grasimi saturate, puteti opta pentru combinatii de carne de miel si carne de pasare, astfel sa va puteti bucura de gustul traditional, dar cu un impact caloric mai redus.”

Meniu de Paste pe 3 zile

Pentru a va bucura de sarbatorile pascale fara grija kilogramelor in plus, nutritionistul Cori Gramescu recomanda un meniu echilibrat pe parcursul a trei zile. Acest plan alimentar include preparate traditionale adaptate pentru a fi mai sanatoase si mai putin calorice.​

Ziua 1

  • Mic dejun:  Un ou fiert tare​; o felie mica de drob preparat din ficat de curcan si verdeata​; legume proaspete: ardei gras, ridichi, ceapa verde​;
  • Gustare: O felie subtire de cozonac;
  • Pranz: Cotlete de miel la gratar (gatite fara ulei suplimentar); Salata mixta cu rucola, andive, ridichi, ardei gras, marar, macris, ceapa verde si zeama de lamaie​;
  • Cina: Piept de curcan la cuptor cu legume asortate (dovlecei, vinete, ardei) gatite fara ulei​

Ziua 2:

  • Mic dejun: Omleta din doua oua cu spanac si branza slaba​; salata de cruditati: rosii cherry, castraveti, ceapa verde​;
  • Gustare: O felie subtire de pasca fara aluat​;
  • Pranz: Ciorba acra de curcan, preparata in stil grecesc cu galbenus de ou si zeama de lamaie​ si o pulpa de pui la gratar cu garnitura de legume verzi la abur​; 
  • Cina: Salata de quinoa cu legume proaspete si bucati de piept de pui la gratar​;

Ziua 3:

  • Mic dejun: Iaurt grecesc cu continut scazut de grasimi, amestecat cu fructe de padure si seminte de chia​;
  • Gustare: O mana de nuci si migdale crude​
  • Pranz: Drob de pui​ cu salata verde, ridichi si ceapa verde​;
  • Cina: Peste la gratar cu garnitura de sparanghel si broccoli la abur​

„Consumul simultan de preparate grele, precum oua, friptura cu cartofi, drob, cozonac, pasca si alcool, suprasolicita sistemul digestiv si contribuie inevitabil la cresterea in greutate. Nu uitati sa consumati cel putin 2 litri de apa pe zi pentru a sprijini digestia si metabolismul si sa evitati consumul de bauturi alcoolice pe stomacul gol. Pentru a compensa aportul caloric crescut din timpul sarbatorilor, este recomandat sa includem activitati fizice in rutina zilnica. O ora de mers pe jos va ajuta sa ardeti intre 200-300 kcal, in functie de intensitate; activitati precum badminton, volei sau fotbal cu familia si prietenii sunt distractive si eficiente pentru arderea caloriilor sau o plimbare cu bicicleta timp de 30 de minute poate consuma intre 250-500 kcal, in functie de ritm si teren.”

Atentie la continutul caloric al preparatelor traditionale

Masa de Paste este un moment de bucurie, dar si o provocare pentru mentinerea unei alimentatii echilibrate. Desi preparatele traditionale sunt delicioase, ele pot fi bogate in calorii si grasimi, ceea ce poate duce la un aport caloric excesiv. Alegerea unor combinatii sanatoase si controlul portiilor sunt esentiale pentru a evita cresterea in greutate in perioada sarbatorilor.

„Masa de Paste include preparate traditionale delicioase, dar care pot avea un continut caloric ridicat. Este esential sa fim constienti de aportul caloric al fiecarui fel de mancare pentru a mentine un echilibru in alimentatie. Iata cateva exemple: o portie 100 de grame de drob de pui furnizeaza aproximativ 200-250 kcal; o felie de cozonac, tot de 100 g contine in jur de 400 kcal; 100 g de pasca are aproximativ 300 kcal; o portie de 100 g de carne de miel la cuptor furnizeaza aproximativ 250-300 kcal, in functie de metoda de preparare; un ou umplut cu pasta de ficat sau maioneza poate contine intre 70 si 100 kcal, in functie de ingredientele utilizate; o portie de 150 g de salata de boeuf preparata cu maioneza traditionala poate avea in jur de 200-250 kcal; o felie de 100 g de tort de ciocolata poate furniza intre 350 si 450 kcal, in functie de reteta., iar un ou de ciocolata de 20 g, aproximativ 100-120 kcal. Astfel, pentru a mentine un echilibru alimentar in timpul sarbatorilor pascale, va recomand sa: savurati preparatele preferate in cantitati moderate pentru a evita excesul caloric; sa optati pentru combinatii de carne de miel si carne de pasare, astfel incat sa va bucurati de gustul traditional cu un aport caloric mai redus si sa evitati consumul la aceeasi masa a mai multor feluri de mancare bogate in calorii si grasimi.”

Prin constientizarea continutului caloric al preparatelor traditionale si adoptarea unor strategii alimentare echilibrate, va puteti bucura de mesele festive de Paste fara grija kilogramelor in plus.

Despre Cori Gramescu

Cori Gramescu, nutritionist si instructor de pilates a reusit de-a lungul unei cariere de peste 18 ani sa ajute peste 35.000 de oameni sa-si schimbe vietile, sa ajunga la greutatea dorita, fara epuizare si fara infometare. Prima sa carte - “Vindecarea relatiei cu mancarea si cu propriul corp” este o poveste personala despre sanatate si echilibru, o carte cu recomandari si sfaturi atat din zona de sport, cat si din zona de nutritie, dar si prima carte din Romania cu un cerc de suport pentru toti cititorii. Cori Gramescu este omul care s-a luptat cu kilogramele in plus si a castigat. Cori interactioneaza zilnic cu mii de femei dornice sa descopere secretele unui trup sanatos. De pe canalele de social media, utilizatorii pot afla raspunsuri la intrebari despre mancare, sport, retete, obiective realiste pentru transformare, dar si despre modul in care stresul afecteaza digestia sau despre cum pot pune capat mancatului emotional.


CONVERSATION

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu