Masa de Paste este un prilej de bucurie si reuniune cu familia, dar si o provocare pentru cei care doresc sa isi mentina greutatea. Alegerea atenta a preparatelor si a portiilor, precum si integrarea legumelor de sezon, pot contribui la o masa festiva echilibrata si sanatoasa.
Legumele
proaspete de primavara, precum salata verde, ceapa verde, usturoiul verde si
ridichile, sunt bogate in vitamine si minerale esentiale. Acestea nu doar ca imbogatesc
gustul preparatelor, dar ofera si senzatia de satietate, avand un aport caloric
redus. Consumul acestor legume ajuta la prevenirea problemelor digestive si la
mentinerea unei greutati optime.
Cori Gramescu,
nutritionist si instructor de pilates explica cum ne putem bucura de masa de Paste
si cum putem savura preparatele traditionale fara a acumula kilograme in plus!
„Sarbatorile
Pascale inseamna bucurie, liniste si timp petrecut alaturi de cei dragi.
Desigur, mesele abuna de bunatati carora cu greu le putem refuza, dar cu mici
strategii, ne putem bucura de mesele festive de Paste fara a ne compromite
obiectivele de sanatate si greutate. Este important sa ne organizam mesele
astfel incat sa nu consumam toate preparatele traditionale la o singura masa.
Distribuirea acestora pe parcursul zilei ajuta la evitarea supraincarcarii
digestive si a aportului caloric excesiv. Chiar si in cazul preparatelor
preferate, este esential sa fim atenti la cantitatile consumate. De exemplu,
limitarea la o felie subtire de cozonac sau pasca si o portie moderata de drob
poate face diferenta in mentinerea greutatii. Pentru a reduce aportul de grasimi
saturate, puteti opta pentru combinatii de carne de miel si carne de pasare,
astfel sa va puteti bucura de gustul traditional, dar cu un impact caloric mai
redus.”
Meniu de Paste pe
3 zile
Pentru a va bucura de sarbatorile
pascale fara grija kilogramelor in plus, nutritionistul Cori Gramescu recomanda
un meniu echilibrat pe parcursul a trei zile. Acest plan alimentar include
preparate traditionale adaptate pentru a fi mai sanatoase si mai putin
calorice.
Ziua 1
- Mic dejun: Un
ou fiert tare; o felie mica de drob preparat din ficat de curcan si
verdeata; legume proaspete: ardei gras, ridichi, ceapa verde;
- Gustare: O felie subtire de cozonac;
- Pranz: Cotlete de miel la gratar (gatite fara ulei suplimentar); Salata
mixta cu rucola, andive, ridichi, ardei gras, marar, macris, ceapa verde si
zeama de lamaie;
- Cina: Piept de curcan la cuptor cu legume asortate (dovlecei,
vinete, ardei) gatite fara ulei
Ziua 2:
- Mic dejun: Omleta din doua oua cu spanac si branza
slaba; salata de cruditati: rosii cherry, castraveti, ceapa verde;
- Gustare: O felie subtire de pasca fara aluat;
- Pranz: Ciorba acra de curcan, preparata in stil grecesc cu galbenus
de ou si zeama de lamaie si o pulpa de pui la gratar cu garnitura de
legume verzi la abur;
- Cina: Salata de quinoa cu legume proaspete si bucati de piept de
pui la gratar;
Ziua 3:
- Mic dejun: Iaurt grecesc cu continut scazut de grasimi,
amestecat cu fructe de padure si seminte de chia;
- Gustare: O mana de nuci si migdale crude
- Pranz: Drob de pui cu salata verde, ridichi si ceapa verde;
- Cina: Peste la gratar cu garnitura de sparanghel si broccoli la
abur
„Consumul
simultan de preparate grele, precum oua, friptura cu cartofi, drob, cozonac,
pasca si alcool, suprasolicita sistemul digestiv si contribuie inevitabil la
cresterea in greutate. Nu uitati sa consumati cel putin 2 litri de apa pe zi
pentru a sprijini digestia si metabolismul si sa evitati consumul de bauturi
alcoolice pe stomacul gol. Pentru a compensa aportul caloric crescut din timpul
sarbatorilor, este recomandat sa includem activitati fizice in rutina zilnica.
O ora de mers pe jos va ajuta sa ardeti intre 200-300 kcal, in functie de
intensitate; activitati precum badminton, volei sau fotbal cu familia si
prietenii sunt distractive si eficiente pentru arderea caloriilor sau o
plimbare cu bicicleta timp de 30 de minute poate consuma intre 250-500 kcal, in
functie de ritm si teren.”
Atentie
la continutul caloric al preparatelor traditionale
Masa de Paste
este un moment de bucurie, dar si o provocare pentru mentinerea unei alimentatii
echilibrate. Desi preparatele traditionale sunt delicioase, ele pot fi bogate in
calorii si grasimi, ceea ce poate duce la un aport caloric excesiv. Alegerea
unor combinatii sanatoase si controlul portiilor sunt esentiale pentru a evita
cresterea in greutate in perioada sarbatorilor.
„Masa de
Paste include preparate traditionale delicioase, dar care pot avea un continut
caloric ridicat. Este esential sa fim constienti de aportul caloric al fiecarui
fel de mancare pentru a mentine un echilibru in alimentatie. Iata cateva
exemple: o portie 100 de grame de drob de pui furnizeaza aproximativ 200-250
kcal; o felie de cozonac, tot de 100 g contine in jur de 400 kcal; 100 g de
pasca are aproximativ 300 kcal; o portie de 100 g de carne de miel la cuptor
furnizeaza aproximativ 250-300 kcal, in functie de metoda de preparare; un ou
umplut cu pasta de ficat sau maioneza poate contine intre 70 si 100 kcal, in
functie de ingredientele utilizate; o portie de 150 g de salata de boeuf
preparata cu maioneza traditionala poate avea in jur de 200-250 kcal; o felie
de 100 g de tort de ciocolata poate furniza intre 350 si 450 kcal, in functie
de reteta., iar un ou de ciocolata de 20 g, aproximativ 100-120 kcal. Astfel,
pentru a mentine un echilibru alimentar in timpul sarbatorilor pascale, va
recomand sa: savurati preparatele preferate in cantitati moderate pentru a
evita excesul caloric; sa optati pentru combinatii de carne de miel si carne de
pasare, astfel incat sa va bucurati de gustul traditional cu un aport caloric
mai redus si sa evitati consumul la aceeasi masa a mai multor feluri de mancare
bogate in calorii si grasimi.”
Prin constientizarea
continutului caloric al preparatelor traditionale si adoptarea unor strategii
alimentare echilibrate, va puteti bucura de mesele festive de Paste fara grija
kilogramelor in plus.
Despre Cori Gramescu
Cori Gramescu,
nutritionist si instructor de pilates a reusit de-a lungul unei cariere de
peste 18 ani sa ajute peste 35.000 de oameni sa-si schimbe vietile, sa ajunga
la greutatea dorita, fara epuizare si fara infometare. Prima sa carte -
“Vindecarea relatiei cu mancarea si cu propriul corp” este o poveste personala
despre sanatate si echilibru, o carte cu recomandari si sfaturi atat din zona
de sport, cat si din zona de nutritie, dar si prima carte din Romania cu un
cerc de suport pentru toti cititorii. Cori Gramescu este omul care s-a luptat
cu kilogramele in plus si a castigat. Cori interactioneaza zilnic cu mii de
femei dornice sa descopere secretele unui trup sanatos. De pe canalele de
social media, utilizatorii pot afla raspunsuri la intrebari despre mancare,
sport, retete, obiective realiste pentru transformare, dar si despre modul in
care stresul afecteaza digestia sau despre cum pot pune capat mancatului emotional.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu